abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 15:00 | Komunita

    O víkendu probíhá v Bostonu, a také virtuálně, konference LibrePlanet 2024 organizovaná nadací Free Software Foundation (FSF).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Nová vývojová verze Wine 9.8 řeší mimo jiné chybu #3689 při instalaci Microsoft Office 97 nahlášenou v roce 2005.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:11 | Nová verze

    Coppwr, tj. GUI nástroj pro nízkoúrovňové ovládání PipeWire, byl vydán v nové verzi 1.6.0. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    2.5. 22:33 | Nová verze

    Byla vydána dubnová aktualizace aneb nová verze 1.89 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze, že v terminálu lze nově povolit vkládání kopírovaného textu stisknutím středního tlačítka myši. Ve verzi 1.89 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 18
    2.5. 21:22 | Nová verze

    Proton, tj. fork Wine integrovaný v Steam Play a umožňující v Linuxu přímo ze Steamu hrát hry určené pouze pro Windows, byl vydán ve verzi 9.0-1 (𝕏). Přehled novinek se seznamem nově podporovaných her na GitHubu. Aktuální přehled her pro Windows běžících díky Protonu také na Linuxu na stránkách ProtonDB.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    2.5. 19:33 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.78.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání na GitHubu. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    2.5. 11:22 | Bezpečnostní upozornění

    Služba Dropbox Sign (původně HelloSign) pro elektronické podepisování smluv byla hacknuta.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    2.5. 11:00 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 8.0 textového editoru GNU nano (Wikipedie). Podrobný přehled novinek a oprav v oznámení v diskusním listu info-nano nebo v souboru ChangeLog na Savannah. Volbou --modernbindings (-/) lze povolit "moderní" klávesové zkratky: ^C kopírování, ^V vložení, ^Z vrácení zpět, … Tato volba je aktivována také pokud binárka s nano nebo link na ni začíná písmenem "e".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    1.5. 23:22 | IT novinky

    Před 60 lety, 1. května 1964, byl představen programovací jazyk BASIC (Beginners' All-purpose Symbolic Instruction Code).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    1.5. 22:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 12.0 minimalistické linuxové distribuce (JeOS, Just enough Operating System) pro Kodi (dříve XBMC) a multimediálního centra LibreELEC (Libre Embedded Linux Entertainment Center). Jedná se o fork linuxové distribuce OpenELEC (Open Embedded Linux Entertainment Center). LibreELEC 12.0 přichází s Kodi 21.0 "Omega".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (36%)
     (17%)
     (29%)
     (19%)
    Celkem 42 hlasů
     Komentářů: 8, poslední dnes 08:25
    Rozcestník

    Administrace systému Linux

    17. 1. 2003 | Nikola Štohanzl | Recenze | 8672×

    Recenze knihy.

    Úvodem

    Obálka knihy

    Na úvod je dobré říct, že název v tomto případě nelže - kniha je skutečně určena uživatelům, kteří chtějí začít s administrací linuxového systému, lépe řečeno serveru. U čtenáře se předpokládají jen základní znalosti o hardware, principech fungování sítí a podobně, předchozí zkušenosti s Linuxem potřeba nejsou. Autor občas uvádí srovnání se serverovýmy systémy na paltformě Windows 2000, respektive NT, ale přestože s nimi nemám žádnou zkušenost, nečinilo mi to při čtení žádné potíže.

    Kniha vyšla v originále na začátku roku 2001 a dva roky jsou přeci jen docela dlouhá doba. Žádné "novinky" tedy v textu nenajdeme, což ale nepovažuji za velký nedostatek - základní principy správy Linuxu se tak často a zásadně nemění. Před rokem a půl se bohužel "zasekla" i aktualizace webové stránky inzerované autorem jako zdroj případných oprav a čerstvých informací. Větší problém by pro některé čtenáře mohlo znamenat zaměření na distribuci RedHat, konkrétně verze 7.0 a 7.1CZ (pro potřeby překladu). Aby nedošlo k nedorozumění - v žádném případě nejde o knížku o RedHatu, jen pokud je uváděn konkrétní případ umístění například konfiguračních souborů, jde o umístění v této distribuci. RedHatem je rovněž do značné míry ovlivněn výběr popisovaného software, takže jestli nesnášíte rpm nebo při zaslechnutí slova bind dostáváte kopřivku, měli byste se zřejmě poohlédnout po jiné literatuře.

    Text je rozdělen do 27 kapitol tvořících pět hlavních bloků, jejichž obsah si teď podrobněji rozebereme.

    Instalace Linuxu na serveru

    Po stručném vysvětlení základních pojmů (distribuce, free software) a porovnání Linuxu s Windows 2000 se dostaneme k samotné instalaci. Krátký všeobecný úvod je následován podrobným popisem průběhu instalace RedHatu 7.1CZ v grafickém režimu. V rámci tohoto popisu se dozvíme o diskových oddílech, nejdůležitějších unixových adresářích, boot managementu apod., takže zkrátka nepřijdou ani uživatelé jiných distribucí - jen se nedozvědí, kdy a kam mají kliknout.

    Podrobně je rozebráno používání systému RPM, bohužel ale nenajdeme zmínky o redhatím systému up2date ani o jiných podobných řešeních. Popsána je i instalace programů ze zdrojového kódu, kterou autor kompletně provádí jako superuživatel, což bych já začínajícím uživatelům rozhodně nedoporučoval. Nechybí ani kapitola o Gnome a KDE, kterou si autor myslím mohl odpustit.

    Správa jednouživatelského systému

    V této části se dozvíme základní informace o uživatelských účtech a nástrojích pro jejich údržbu, podrobně je popsán systém autentizačních modulů PAM. Následuje úvod do používání příkazového interpretu bash, zahrnující přehled nejdůležitějších programů pro práci se soubory a procesy, a úvod do shellového skriptování. Filesystémům je věnována zvláštní kapitola, pokrývající vedle jejich vytváření a údržby i problematiku připojování oddílů, diskových kvót nebo použití automounteru.

    V části věnované zavádění systému se bohužel dozvíme jen o zavaděči LILO (GRUB zřejmě v době vydání knihy ještě nebyl k dispozici?), probírány jsou rc skripty a různé úrovně běhu systému. Nechybí kapitoly o základním zabezpečení serveru a vlastním překladu jádra. Vše na úrovni, která by neměla začátečníkovi činit potíže a přitom mu ve většině případů postačí.

    Služby internetu

    V této části nás autor seznamuje se službami DNS, FTP, SMTP, POP, SSH a webovým serverem Apache. Po stručném vysvětlení účelu a principu fungování určité služby vždy následuje podrobný popis konfigurace konkrétního software, který ji realizuje, včetně příkladů. Vedle Apache se seznámíme s produkty Bind, Wu-ftpd, Sendmail, Qpopper a OpenSSH.

    Intranetové služby

    Jak název napovídá, je tento blok zaměřen na služby poskytované klientům ve vnitřní síti. Jde o sdílení souborů prostřednictvím NFS i Samby, sdílení informací (nejen) o uživatelských účtech prostřednictvím služby NIS a použití DHCP pro přidělování IP adres. Opět jsou podrobně probírány různé možnosti konfigurace a nechybí příklady a "vzorové" konfigurační soubory. Dále se seznámíme s tiskem prostřednictvím LPRng. Kapitola věnovaná zálohování systému nemůže pochopitelně v publikaci tohoto typu chybět - je sice poměrně stručná a na můj vkus až moc věnovaná zálohování na magnetické pásky, svůj účel nicméně plní.

    Pokročilé síťové funkce s Linuxem

    V tomto oddílu nás autor seznámí s nastavováním sítě v linuxovém prostředí a s protokolem TCP/IP, zejména kapitola "TCP/IP pro správce systému" je hodně obsáhlá a čtenář by měl být na jejím základě schopen opravdu podrobného sledování provozu na své síti. Nahlédneme i do souborového systému /proc, a to nejen z hlediska síťování. Samozřejmě nechybí popis nastavení síťového hardware, routování, IP maškaráda ani nastavení firewallu (použity jsou příklady pro ipchains a iptables).

    Shrnutí

    Jde o čtivě napsanou knihu, která začínajícímu nebo mírně pokročilému zájemci o administraci linuxového systému poskytne poměrně velké množství obecných informací. Pokud čtenář používá RedHat nebo alespoň ty programy, které jsou v knize podrobněji rozebírány, získá navíc i obstojný návod, jak systém nastavit "krok za krokem". Autor se vyvaroval opisování manuálových stránek, a pokud jsou někde uvedeny konkrétní přepínače jednotlivých programů, je to většinou v rámci upozornění na jejich hlavní schopnosti. Rovněž nezapomíná zdůrazňovat potřebu čtení dokumentace a snaží se i o uvádění odkazů na relevantní webové stránky.

    Dobrý dojem bohužel trochu kazí časté chyby v překladu, díky nimž občas text zcela ztrácí smysl. Nemám sice k dispozici originál, avšak formulace jako "více informací najdete na hlavní stránce programu" nebo "adresář /var je cílové místo pro přihlašovací soubory" těžko pocházejí z pera autora. Na základě informace, že "...uživateský adresář root je v podstatě podobný účtu správce ve Windows 2000..." by mohl začátečník snadno přecenit schopnosti linuxových filesystémů. Podobných "zajímavostí" najdeme v knize více. Nechybí ani různé překlepy v příkladech (ale aspoň je díky tomu čtenář nemůže jen mechanicky opisovat). Mně tyhle věci při čtení nijak zvlášť nevadí, spoustě lidí ale oprávněně ano. Od nakladatelství, jakým je Grada, bych prostě čekal podstatně lepší redakční práci.

    Celkově se mi kniha líbí a s klidným svědomím ji začátečníkům doporučuji. Správa systému je bezesporu široká oblast a její zpracování v jediné publikaci pochopitelně vyžaduje značné zjednodušování, se kterým se autor myslím docela dobře vypořádal. Pokud by někomu vadilo pouze to, že je kniha poněkud starší, chystá se prý v nejbližší době nová verze.

    Autor:Steve Shah
    Nakladatelství:Grada
    Cena:540,- Kč / 875,- Sk
    Datum vydání:2002
    Počet stran:520
           

    Hodnocení: 30 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    17.1.2003 11:15 Frank
    Rozbalit Rozbalit vše pekna kniha
    Taktez mohu knihu doporucit. Jedina nevyhoda je provedeni, lepsi by byla pevna vazba.
    18.1.2003 11:35 Rexxor | skóre: 11 | blog: rexxor
    Rozbalit Rozbalit vše pekna kniha
    Já ji teda vlastním, ale zas až tak dobrá není. Její povrchnost je neuvěřitelná. Pak mi vadí jejich zaměření na RH, které je na obtíž.
    19.1.2003 15:13 Petr Burdik
    Rozbalit Rozbalit vše pekna kniha
    Ma jednu obrovskou vyhodu a tou je, ze Ti rekne zhruba jak to funguje a s pomoci ni si to nainstalujes a rozjedes v tom zakladnim rezimu. A takova mi osobne pred rokem chybela. Pak to chce samozrejme dalsi literaturu pro dostudovani. Kuprikladu firewally musis nastudovat potom i z man stranek, webu a dalsich knih. Ale ten uvod je nutny, jinak treba firewally moc stravitelne nejsou. Myslim si, ze nekdy nemusi byt povrchnost uplne nejhorsi vec. A imho je porad pouzitelnejsi nez treba LDP.
    21.1.2003 10:23 Rexxor | skóre: 11 | blog: rexxor
    Rozbalit Rozbalit vše pekna kniha
    S tímhle nesouhlasím. LDP je mnohem lepší, už jenom proto, že jsou to many. Vzhledem k názvu knihy jsem od ní i něco takového očekával, ale marně. když to vezmu prakticky, tak jsem do ní kouknul tenhle rok jen cca 3x a z toho jsem našel odpověď jen jednou a to částečně. LDP držím v ruce pořád. A ten RH je fakt na obtíž. Nikdy jsem neměl rád distra typu RPM, už jen proto, že konfiguráky musím hledat po všech čertech a z toho jsou občas "ignorovány a nahrazeny defaultníma". Já mám ve svém Gentoo linuxu vše v /etc a tím to hasne :-)
    21.1.2003 13:32 rat
    Rozbalit Rozbalit vše pekna kniha
    tahle knizka neni asi urcena k tomu, aby se k ni ctenar nejak zvlast casto vracel. proste si ji precte a udela si urcitou, byt zjednodusenou, predstavu, jak "to" vlastne funguje. a na zaklade te predstavy si podrobnejsi informace dohleda napriklad v manualovych strankach. je to urcene predevsim pro zacatecniky. kniha s obsahem odpovidajicim manualovym strankam by mi pripadala jako plytvani papirem.
    22.1.2003 12:41 tomm
    Rozbalit Rozbalit vše zkusenost s knihou
    Me tato kniha dost pomohla. Nez jsem si ji poridil, tak jsem v linuxu hodne tapal. Po prostudovani se mi povedlo zkompilovat vlastni jadro, rozjet FTP ci apache s PHP a samozrejme MySQL. Tato kniha mi pomohla pochopit spoustu principu. Je to kniha pro zacatecnika, ne pro pokrocile adminastratora. Take dnes davam prednost manualovym strankam a LDP. Ale tehdy jsem informacim v nich za mak nerozumel. Je to vyborna kniha na prvni "nakopnuti" ;-). Pan Huska by take nemusel byt tak kriticky k velkym distribucim. Jak jsem ji rekl, nejsou vsichni linuxovi guru. Ja jsem rad, ze si za odpoledne zvladnu nainstalovat system s tim co potrebuji, nastavit, rozbehnout a nestravit 3 dny sedenim a ladenim podrobnosti - na to nemam cas. Je mi jedno, ze je to dvakrat vetsi (diskovy prostor dneska neni opravdu problem) a ze to nezdime ze zeleza 110% vykonu (vypocetni vykon take neni problem ;-)). Se serverem necht se vztekaji odbornici, kteri na to maji znalosti a cas. My hloupy uzivatele se spokojime s distribuci, ktera nam vse naserviruje a s touto knizkou kdyz neco potrebujeme.
    16.2.2003 00:08 Peter Kuchar
    Rozbalit Rozbalit vše zkusenost s knihou pozitivna
    ja si knihu urcite zozeniem...mal som totiz publikaciu od toho isteho vydavatela --Linux a Kde-- a musim povedat ze ma nad mieru podtesila jej zrozumitelnost a hlavne prektickost...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.